ЦЕПНАТА УСТНА И НЕБЦЕ НЕ СА СЪДБА! - Acıbadem Healthcare Services (BG)
ЦЕПНАТА УСТНА И НЕБЦЕ НЕ СА СЪДБА!

ЦЕПНАТА УСТНА И НЕБЦЕ НЕ СА СЪДБА!

Сравненията между хората нараняват децата!

 Изрази като „заешка устна“ или „вълча уста“ се смятат за безобидни и дори сладки, когато говорим за проблема с цепната устна и небце. Подобни сравнения обаче нараняват малките сърца, особено в детска възраст! Проф. Хакан Агър, специалист по естетична, пластична и реконструктивна хирургия от болница Acıbadem Altunizade твърди: „Такъв тип сравнения и цинични изказвания могат да причинят психични и социални проблеми на децата, както и да доведат до негативни преживявания в училище. Те трябва да се избягват. Нещо повече, проблемът с цепната устна и небце може да се лекува от опитни професионалисти, без да се налага продължително и скъпо лечение както преди и почти без белег. В това отношение Турция е достигнала същото ниво като западните държави. Проблемът може да бъде преодолян, стига да променим погрешните представи в нашето общество“. Проф. Хакан Агър обясни последните развития в лечението на цепната устна и небце, и даде важни препоръки и предупреждения.

Развитието на лицето в утробата приключва в третия месец от бременността. Цепнатина на устните или небцето се получава, когато това развитие бъде прекъснато по някаква причина, а генетичните причини все още не са напълно изяснени. Средно 5 бебета дневно се раждат в Турция с този проблем, който причинява деформация на устните, носа, зъбите и структурата на челюстта, и прави речта трудно разбираема. Проф. Хакан Агър, специалист по естетична, пластична и реконструктивна хирургия от болница Acıbadem Altunizade, твърди че почти 100 000 души в Турция живеят с цепната устна и небце, дефекти на увулата или скрити цепнатини, които не налагат лечение, и допълва: „Днес в Турция може да се постигне същият успех в лечението като в западните държави, с помощта на опитни и съвременни медицински центрове и хирурзи, които често прилагат това лечение. Напредъкът в областта на турската пластична хирургия, ортодонтия и терапия на речта е значителен. Сега корекцията на цепната устна е възможна, без да остава никакъв белег на устната, носа или кожата“.

Бременните жени се нуждаят от психологическа подкрепа

Проф. Хакан Агър подчертава, че за бременната жена е изключително важно да запази присъствие на духа и да получи подкрепа от съпруга и семейството си, ако при ултразвуков преглед на бебето в утробата бъде открит такъв проблем. „След поставяне на диагнозата с помощта на ултразвук, съветвам родителите да се обърнат към специалист по пластична хирургия в медицински център. Защото липсата на информация може да доведе до решение за прекъсване на бременността. Цепната устна и небце не се считат за медицинска причина за прекратяване на бременността. Много психологически проблеми, депресия и социална изолация могат да бъдат предотвратени с подходящата информация и подкрепа на майката, бащата, членовете на семейството и дори близкия социален кръг, преди и след раждането“, посочва специалистът.

Липса на самочувствие води до провал в училище!

Цепната устна и небце не застрашават живота на бебето, ако се проследяват от професионалисти. Но цинично и дискриминационно отношение от страна на връстниците може да доведе до сериозни проблеми в менталното развитие, когато бебето достигне съзнателна детска възраст. Названия като „заешка устна“ и „вълча уста“ провокират гняв, затваряне в себе си и липса на самочувствие както при децата, така и при възрастните, а това води до неуспехи в училище и проблеми със социалната адаптация. Проф. Хакан Агър подчертава, че: „Подобни сравнения трябва да се избягват. Това са нашите безценни деца и не е правилно да ги сравняваме с животни, дори когато това не е с лоши намерения. В действителност, нашата социална, културна и образователна среда все още не са на нужното равнище не само по отношение на децата с цепната устна и небце, но и към другите деца и възрастни с деформации по лицето и видимите части от тялото. Трябва бързо да вземем мерки за справяне с този проблем“.

Бързи развития в лечението

Добрата новина е, че през последните 10 години има сериозно развитие в лечението на цепната устна и небце, а диагностиката с ултразвук по време на бременността вече достига почти 50%, което улеснява подготовката за грижите и храненето в транзитния период след раждането, отбелязва специалистът по естетична, пластична и реконструктивна хирургия проф. Хакан Агър. Операцията се извършва след 10-седмичен период, както е прието по цял свят. Проф. Хакан Агър казва още: „Най-важни и критични за бебето са първите операции за затваряне на цепнатата устна и небце, които се правят в ранна възраст. Все пак и последващите операции за естетични, говорни, костни, челюстни и назални корекции също са важни“. Проф. Хакан Агър посочва, че за разлика от преди, вече не е страшно да се пипат носната клапа и върха на носа, а пълно възстановяване е възможно дори при първата операция, и обяснява: „Сега е възможно да се постигне резултат с невидим белег на устната и върху кожата, благодарение на напредъка в хирургичните техники за въстановяване на цепната устна. Разрезите на носните страни вече не са необходимост. Когато всичко се случва в подходящото време, на точното място и в правилните ръце, днес вече е трудно да се различат тези деца и пораснали хора от родените напълно зрави“.

Не е твърде късно за лечение!

Днес много пациенти, родени с цепната устна и небце, продължават да живеят с редица естетични, дентално-челюстни и говорни проблеми, дори и ако вече са преминали някакви операции. Но този негативен опит не означава, че вече няма решение на проблема. Много пациенти и техните близки не се решават на лечение, защото смятат, че няма такова или то е прекалено скъпо. Но проф. Хакан Агър твърди: „Винаги има възможност за подобрение, докато има медицински центрове, които работят с екипен дух и всеотдайност за лечението на това състояние. Освен това, цената на лечението може да се окаже дори по-ниска от тази за други рутинни операции“. Специалистът подчертава, че лечението и проследяването на цепната устна и небце трябва да се извършва от експертни центрове и екипи, а през последните години се постигат успешни резултати в остраняването както на естетичните проблеми, така и на говорните нарушения.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search