Ограничете солта + Пийте достатъчно вода + Редовни упражнения - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Ограничете солта + Пийте достатъчно вода + Редовни упражнения

Ограничете солта + Пийте достатъчно вода + Редовни упражнения

Един от всеки 7 души страда от бъбречно заболяване и цифрата бързо нараства. Лоши навици от ежедневието ни също спомагат болестта да напредва като епидемия по света и да се развива в бъбречна недостатъчност. Един от основните фактори е прекомерната употреба на сол. Проф. д-р Юлкем Чакър, ръководител на Катедра по нефрология в Acibadem University и специалист по нефрология в Центъра за трансплантация на органи в Acibadem International Hospital обясни, че хроничното бъбречно заболяване често се развива тихо и без симптоми, и по тази причина е трудно да се открие на ранен етап без редовен скрининг. Проф. д-р Чакър даде някои важни препоръки по отношение на тази сериозна болест по повод Световния бъбречен ден, който се отбелязва всяка година, във втория четвъртък от месец март.

Броят на пациентите с бъбречни заболявания нараства бързо

Около 10% от всички възрастни хора по света страдат от бъбречно заболяване. Проучването CREDIT, проведено от Турското нефрологично общество, е показало че един от всеки 7 човека в страната има бъбречна болест, а един на всеки 10 от тях изобщо не подозира за състоянието си. Цифрите са аналогични и в България.

Същевременно бъбречното заболяване може да се диагностицира лесно с просто и достъпно изследване на кръв или урина, и ако се открие навреме може да бъде лекувано или да се спре развитието му. Прогресирането на болестта може да се предотврати с ефективен скрининг и лечение на хората в риск.


Рискът от увреждане и смърт е 10-30 пъти по-висок
!

Рискът от увреждане и смърт е 10-30 пъти по-висок при хората с хронично бъбречно заболяване в сравнение със здравите. Най-ефективният начин за предотвратяване на негативните ефекти от болестта е да се вземат превантивни мерки, вместо да се лекуват последствията. В тази връзка, възприемането на здравословен начин на живот е жизнено важно за контрол над болестта. Затова от 2006 г. насам, във втория четвъртък от месец март се отбелязва Световният бъбречен ден, за да се повиши осведомеността сред обществото по този важен проблем.

Хроничната бъбречна болест може да бъде предотвратена!

В бъбреците могат да възникнат функционални проблеми поради инфекции, кървене, неправилна употреба на лекарства или твърде честа употреба на болкоуспокоителни, но също и вследствие от лоши хранителни навици, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол. В риск са най-вече хората с диабет, с високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, възрастните хора и тези, които имат роднини с бъбречно заболяване. Проф. д-р Чакър отбеляза, че хората в риск трябва да се изследват редовно, защото хроничната бъбречна болест може да бъде предотвратена, и добави: „За да избегнем болестта са необходими редовни упражнения, поддържане на идеалното тегло, балансирана диета, ограничена консумация на сол, прием на достатъчно вода и избягване на тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол“.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search