99% ОТ МОЗЪЧНИТЕ ТУМОРИ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТСТРАНЕНИ - Acıbadem Healthcare Services (BG)
99% ОТ МОЗЪЧНИТЕ ТУМОРИ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТСТРАНЕНИ

99% ОТ МОЗЪЧНИТЕ ТУМОРИ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТСТРАНЕНИ

Лечението на мозъчни тумори е обект на неврохирургията, която се фокусира върху централната и периферната нервна система, мозъка и гръбначния мозък. На най-често задаваните въпроси относно симптомите, диагностицирането и лечението на мозъчни тумори отговаря проф. Неджметин Памир, ръководител на Отделението по неврохирургия в болница Acıbadem Altunizade.

Проф. д-р Неджметин Памир е неврохирург със световен авторитет, който неотдавна стана носител на 5-я Златен медал на Евроазиатската академия по неврохирургия (Academia Eurasiana Neurochirurgica), за приноса си за развитието на мозъчната хирургия. Бил е президент на Евроазиатската академия по неврохирургия, президент на Световната академия за неврологична хирургия (WANS), както и на Турската неврохирургична академия. Член е на повече от 20 национални и международни професионални организации, с над 200 научни публикации в международни медицински журнали.

Проф. Памир твърди че смъртността при мозъчни операции е намаляла значително след навлизането на микрохирургията през 60-те години и достига под 1% в наши дни.

Какви са видовете мозъчни тумори?

Повечето мозъчни тумори са невроепителни, формирани от клетки на самата мозъчна тъкан. Съществуват и тумори, които се образуват в менингите, обвиващи мозъка, или нервите, разположени близо до мозъка. Има също и метастатични тумори, които се развиват, когато рак в друга част на тялото се разпространява в мозъка; тумори вследствие от вродени образувания; тумори, които се развиват в хипофизната тъкан и такива, които се развиват в други тъкани в близост до мозъка и упражняват натиск върху него.

Колко често се срещат тези тумори?

5 на 100 000 души всяка година развиват мозъчни тумори. Честотата на повечето тумори не е висока, но поради увеличаващата се продължителност на живота се увеличава честотата на метастатичните тумори. Най-често срещани в детска възраст са вродените и невроепителните тумори, които се образуват от клетки на самата мозъчна тъкан. Честотата на заболеваемост от злокачествени и метастатични тумори нараства с напредването на възрастта.

Различават ли се симптомите при мозъчните тумори в зависимост от вида им?

Основните симптоми са сходни при всички видове тумори. Черепът е като затворена кутия, а мозъкът е разположен вътре в нея. Когато в мозъка се развива доброкачествен или злокачествен тумор, той създава допълнителен обем в черепната кухина и оказва натиск върху мозъка. Увеличаването на вътречерепното налягане поражда най-съществените симптоми при мозъчните тумори. Сред тях са главоболие, повръщане, изменения в очните дъна (папиларен оток) и припадъци. Мозъкът оперира с електрична система и когато е налице допълнителен обем, който упражнява натиск върху мозъка, тази система също бива засегната и причинява пристъпи при пациенти с мозъчни тумори.

Какви са разликите между главоболие, предизвикано от тумор, и другите видове главоболие?

Разбира се, не всяко главоболие е симптом на мозъчен тумор. Понякога главоболието се дължи на кръвно налягане, отоларингологични проблеми или зрителни нарушения. Може да е мигрена вследствие от съдови смущения. Главоболие, причинено от повишено интракраниално налягане обаче, се отличава със своята смазваща мощ. Такъв тип главоболие се засилва при напрежение, кашляне или кихане. То може да възниква по-често в определени периоди от деня. Пациентите с мозъчен тумор обикновено повръщат обилно, но без гадене.

Как се диагностицират пациентите с такива симптоми?

Черепната кухина се сканира с помощта на томография или ЯМР. Ядрено-магнитният резонанс ни позволява да кажем и дали туморът е доброкачествен или злокачествен с 92 до 93% точност.

Как се назначава лечението при мозъчен тумор?

Лечението се планира в зависимост от много фактори, включително възрастта на пациента и вида, размера и местоположението на тумора. Възрастта на пациента е много важен фактор при вземането на решение. При пациенти с доброкачествен тумор с размер под 1 см може да е достатъчно проследяване веднъж или два пъти годишно. Към момента всички изчисления се правят въз основа на допускането, че пациентът ще доживее 80 години. Поради това, лечебните планове могат да варират дори при пациенти с един и същ тип тумори на възраст между 20 и 30 години.

Ако туморът не се е разпространил много, а размерът му води до повишаване на вътречерепното налягане, той задължително трябва да бъде лекуван. Първата опция за лечение винаги е хирургията. Повечето тумори, произхождащи от менингите или нервите близо до мозъка, както и някои от вродените туморни образувания, са доброкачествени. Доброкачествените тумори е възможно да бъдат напълно премахнати чрез операция и пациентът да продължи живота си, сякаш нищо не се е случило. Изследванията показват, че когато туморът е злокачествен, колкото по-рано се премахне той, толкова по-дълга ще е продължителността на живота на пациента. Затова целта на съвременната медицина е и доброкачествените, и злокачествените тумори да се премахват колкото е възможно по-пълно, без да се причиняват допълнителни увреждания на пациента.

Какви методи се използват в хирургията?

Много методи допринасят за премахване на туморите по най-добрия възможен начин. Например ултразвуковият метод, който се използва в Турция от 25 години, дава възможност да се види дали има тумори или туморни остатъци в засегнатата област преди и след операцията. Най-съвременната технология в тази област е интраоперативният ЯМР. В нашата клиника използване интраоперативен 3Tesla ЯМР от 2004 г. В миналото първо се премахваше туморът и на следващия ден се правеше образно изследване. Така дори и да откриехме остатъци от тумора на изображенията, нямаше какво да се направи. Сега обаче правим всичко възможно да премахнем тумора изцяло и преди да затворим черепа, правим образно изследване по време на самата операция, за да почистим тумора докрай, ако видим някакви остатъци. Тъй като виждаме ясно и нервите, които осигуряват движенията на тялото, можем да извършим операцията, без да навредим на пациента. Тази технология е от огромна полза както за хирурзите, така и за пациентите.

Как продължава лечението след операцията?

Да приемем, че сме взели решение да извършим операция, направили сме я и сме потвърдили с ЯМР, че туморът е премахнат по най-добрия възможен начин. В случай че туморът е злокачествен, лечението обикновено продължава с химиотерапия и лъчетерапия. В наши дни радиотерапията при мозъчни тумори е много успешна. Разполагаме и с Гама нож, който е чудесен метод. Той се прилага най-често при доброкачествени и заоблени тумори с правилна форма и размери до 3 см. Някои мозъчни тумори могат да се лекуват само с Гама нож, без хирургия.

Днес имаме голям напредък и в конвенционалната радиотерапия. Вече е възможно чрез детайлни изчисления да се облъчи само зоната на тумора и да се избегне увреждане на заобикалящите го здрави тъкани.

Когато говорим за промени трябва да отбележим, че смъртността в първия месец след мозъчна операция е намаляла от около 30% през 60-те години на миналия век до 2% след навлизането на микрохирургичните методи в неврохирургията, а днес вече е под 1%. Напредъкът в хирургичните техники и развитието на технологиите доведоха до намаляване на смъртността и увеличаване продължителността на живота при пациентите.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search