8 важни признака, които не бива да бъдат пренебрегвани! - Acıbadem Healthcare Services (BG)
8 важни признака, които не бива да бъдат пренебрегвани!

8 важни признака, които не бива да бъдат пренебрегвани!

Зачервяването на очите е проблем, с който се сблъскват хора на всякаква възраст в един или друг момент. Сълзене и зачервяване се наблюдават по-често във ветровити дни през зимата, както и при натрупване на снежна покривка, която отразява светлината. Тези състояния възникват в резултат от реакция на съдовете на конюктивата (тънка и прозрачна мембрана, която покрива вътрешната повърхност на клепачите и бялата част на очите), които при определени обстоятелства се разширяват. Въпреки че зачервяването на очите обикновено се подценява като състояние, което се лекува от само себе си, защото се дължи на мигновена реакция на окото, понякога то може да е предизвикано от много по-сериозни причини, като например повишаване на вътреочното налягане. Ето защо е изключително важно навреме да се прецени на какво се дължи възпалението и да започне подходящо лечение; в противен случай може да се стигне до постоянна загуба на зрение. Така възниква въпросът: кога е необходимо да се предприемат действия при зачервяване на окото? Офталмологът Емел Чолаколу от болница „Аджъбадем Бакъркьой“ посочва при какви обстоятелства зачервяването на окото не бива да се игнорира и дава някои препоръки по темата. 

Зачервяването може да доведе до сериозно увреждане на зрението!

Зачервяване на очите възниква, когато се разширят съдовете на конюктивата – прозрачния слой, който покрива бялата част на очите. Д-р Емел Чолаколу отбелязва, че инфекции, които не се лекуват навреме, могат да доведат до значителна загуба на зрение, ако се разпространят във вътрешните слоеве на окото, а високото вътреочно налягане може да причини увреждане на зрителния нерв. Попадането на чужди предмети в окото може да предизвика инфекции, които да наложат хирургична намеса. Ранната диагностика и лечение са от критично значение за предотвратяването на такива проблеми, които могат да имат и постоянен ефект.

Лечение се прилага в зависимост от причината за зачервяването

Офталмологът Емел Чолаколу посочва, че лечението при зачервяване на очите зависи от основната причина, предизвикала възпалението, и споделя следната информация относно методите за лечение: „Когато зачервяването се дължи на микробна инфекция, на пациента се предписват антибиотични капки за очи. Ако зачервяването е предизвикано от сухота в очите се прилагат т.нар. изкуствени сълзи, а ако е в резултат от алергия се дават противоалергични капки. В случай на вътреочно възпаление се прилага локално или цялостно лечение с кортизон. С овладяването на тези състояния изчезва и зачервяването на окото“.

Дори секундите са от значение при излагане на окото на химикали

При излагане на окото на въздействието на химически течности или газове, които също могат да предизвикат зачервяване, от съществето значение е бързото предприемане на действие, подчертава д-р Емел Чолаколу. Офталмологът обяснява причините така: „Отлагането на лечението може да доведе до увреждане в зависимост от дълбочината на проникване в окото. Поради това е важно още в първите секунди да се измият очите и околната тъкан. Веднага след това се обърнете към най-близкия медицински център, като не забравяте да вземете опаковката с въпросната химична субстанция. В тези случаи лечението се определя от състава на химичната субстанция и от степента на увреждане, след като окото се измие обилно с физиологичен разтвор“.

Очната хипертензия може да наложи хирургична намеса

Друга причина за зачервяване на окото може да бъде очната хипертензия, която води до загуба на зрение при забавено лечение. Д-р Емел Чолаколу предупреждава, че в случай на хипертензия вътреочното налягане трябва да се намалява контролирано и подчертава, че е много важно процедурата YAG лазерна иридотомия да се приложи на двете очи, за да се избегне вероятността здравото око да развие същия проблем в бъдеще.

Не пренебрегвайте следните признаци, ако страдате от зачервени очи:

  1. Ако зачервяването е предизвикано от попадане на чуждо тяло в окото;
  2. Ако зачервяването се увеличава през деня и е придружено от усещане за парене и болка;
  3. Ако виждането ви се замъглява с развитие на зачервяването;
  4. Ако зачервяването е възникнало след травма;
  5. Ако често се оплаквате от зачервени очи;
  6. Ако зачервяването се придружава от болка в ставите и афти в устата;
  7. Ако зачервяването е предшествано от влизане в контакт на очите с химикал;
  8. Или ако зачервяването се появи по време на употреба на контактни лещи, задължително се консултирайте с офталмолог възможно най-скоро.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search