3D ИЗОБРАЖЕНИЯ ПРИ СКОЛИОЗА С УЛТРА НИСКА ДОЗА РАДИАЦИЯ - Acıbadem Healthcare Services (BG)
3D ИЗОБРАЖЕНИЯ ПРИ СКОЛИОЗА С УЛТРА НИСКА ДОЗА РАДИАЦИЯ

3D ИЗОБРАЖЕНИЯ ПРИ СКОЛИОЗА С УЛТРА НИСКА ДОЗА РАДИАЦИЯ

Сколиоза и много други ортопедични заболявания, които преди се диагностицираха с конвенционални ямр и радиографски методи, сега могат да се диагностицират с eos – устройство, което прилага много ниска доза радиация.

Много заболявания в областта на ортопедията и травматологията се оценяват с двуизмерни образни методи. Едно от тях е сколиозата, която представлява сложна триизмерна деформация. Оценката на сколиозата винаги досега се е извършвала чрез двуизмерни образни изследвания, които включват първо рентгенови снимки в лице и в гръб, последвани от странични снимки с промяна в позицията на пациента. Изображенията, получени по този начин, могат да послужат само за двуизмерен анализ. Проф. Ахмет Аланай, специалист по ортопедия и травматология в болница Acıbadem Maslak, посочва че компютърната томография (CT), която беше единственият метод за добиване на триизмерни образи досега, не може да се използва при сколиоза, защото дозата радиация е твърде висока и, освен това, пациентът не може да бъде в изправена позиция. „СТ не е приложима, защото в извивката на гръбначния стълб е възможно да има 10 до 20 градуса разлика в изправено и в легнало положение. EOS устройството, което е вдъхновено от откритието на носителя на Нобелова награда Жорж Шарпак, елиминира този проблем“, обяснява проф. Аланай.

EOS апаратът заснема пациента отпред, отзад и странично, без да се налага да променя позицията си. Не се влияе от промяна в позата. Освен това, при сколиоза изображенията, заснети дори и с технологично най-усъвършенстваното рентгенографско устройство, не са достатъчно качествени, докато тези с EOS са еднакво качествени във всяка точка, тъй като устройството сканира цялото тяло. Това е голямо удобство за лекарите. „Качеството на изображенията е изключително важно за нас, хирурзите. Това е така, защото при сколиозата решението дали да извършим операция, да поставим коригиращ корсет или да не правим нищо се взема в зависимост от градусите, които виждаме на снимките. Когато те са с ниско качество, измерването става трудно. Затова при рентгенографските изследвания залагаме +/- 5 градуса възможна грешка“, обяснява проф. Ахмет Аланай.

ВИСОКОКАЧЕСТВЕНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ С МАЛКО КОЛИЧЕСТВО РАДИАЦИЯ

С помощта на специален софтуер EOS апаратът позволява 3D реконструкция. Той създава две различни изображения едновременно в една и съща позиция на пациента, и дава възможност за хирурга да извърши анализа върху 3D визуализация. Това дава по-добър поглед върху деформациите. Проф. Аланай обяснява, че целта на операцията при сколиоза е да се постигне възможно най-добра корекция с възможно най-малка фузия (сливане) на гръбначни прешлени, за да се запази максимален обхват на движенията. „Дори и най-малката промяна в броя гръбначни прешлени, обхванати от фузията, може да бъде от критично значение за качеството на живот при пациента“, посочва проф. Аланай.

Най-забележителната особеност на EOS устройството, което се използва във водещи центрове по света, е способността му да създава изображения с много ниска доза радиация. Първото поколение на уреда EOS намали радиационната доза с 5 до 10 пъти. При най-новото поколение EOS, което се използва от втората половина на 2015 г. в Гръбначния център на болница Acıbadem Maslak, количеството радиация намалява още 10 пъти.

Нови възможности в лечението и проследяването на сколиоза

Проф. Аланай смята, че нови научни изследвания с помощта на устройството EOS могат да доведат до значини промени: “Смятаме, че като анализираме 3D изображенията при деца, които наблюдаваме от много ранна възраст, ще можем да опишем определени модели на поведение при сколиозата. Това ще ни позволи да прогнозираме дали дадена деформация ще се развие или не. Възможността да предвидим бъдещото развитие на болестта е изключително важно. Сега се налага да правим образни изследвания на пациенти в детска възраст на всеки шест месеца, за да проследим развитието на заболяването. Понякога предписваме на малките пациенти да носят корсет по 20 часа на ден за случай на сколиоза, който изобщо няма да се развие. Ако можем с помощта на 3D визуализация да прогнозираме кои случаи ще прогресират, ще можем да избегнем ненужни образни и лечебни процедури“.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search