12 правила за гръбначния стълб, когато използвате мобилен телефон - Acıbadem Healthcare Services (BG)
12 правила за гръбначния стълб, когато използвате мобилен телефон

12 правила за гръбначния стълб, когато използвате мобилен телефон

Прекарваме часове през деня с мобилни телефони, но това поведение е свързано с болки в кръста и врата, лоша стойка и дори дискова херния. Следвайте тези препоръки, за да запазите гръбначния стълб здрав, докато използвате мобилни телефони или таблети.

Мобилните телефони могат да причинят дискова херния

Откакто мобилните устройства като телефони и таблети навлязоха в живота ни, напрежението върху мускулно-скелетната ни система се увеличи. Това причинява цервикална и лумбална херния, болка и дискомфорт, лоша стойка и прищипване на нерви. Повечето от нас прекарват средно от 2 до 4 часа всеки ден с наведена напред глава, за да проследяваме трафика на пощата си, съобщения или социални медии с мобилните си телефони. С други думи, ние добавяме допълнителен стрес от 700 до 1400 часа годишно върху гръбнака и врата. Тази цифра нараства до приблизително 5 хиляди часа при гимназистите. А гръбначният стълб всъщност няма подходяща структура, за да стои в една и съща позиция за продължително време.

Стойката променя дори тежестта на главата

Известно е, че натоварването на гръбначния стълб в областта на шията е приблизително 4.5 до 5 кг, когато държим главата си изправена под здравословен оптимален ъгъл, наречен неутрална позиция. Когато главата е статична или наведена напред, мускулите на врата, периферните сухожилия и връзките поддържат главата. Проучванията показват, че когато шията е огъната под ъгъл от 15 градуса, натоварването на врата е 12.25 кг, а цифрите достигат съответно 18 кг и 22 кг при 30 градуса и 45 градуса. Този тип стрес, който се повтаря във времето, може да доведе до ранна дегенерация и проблеми свързани с нея.

Не използвайте мобилен телефон, докато вървите

В допълнение към прекомерното натоварване от лоша стойка, използването на мобилни телефони по време на дейности, които изискват цялото ни внимание, като шофиране или ходене (особено по неравни повърхности), води до риск от сериозни наранявания. Затова е важно да сте наясно с тези рискове и да предприемете мерки за безопасност и предотвратяване на потенциални травми.

Мобилните телефони се отразяват на настроението

Добрата стойка се отразява позитивно и на общото здравословно състояние и настроението, освен на гръбначния стълб. Проучвания показват, че правилната поза повишава нивата на серотонин.

Използвайте мобилен телефон ергономично

Ето някои препоръки за ергономична употреба на мобилни телефони:

 • Повдигайте телефона, вместо да навеждате глава, докато го употребявате.
 • Дръжте телефона на нивото на брадичката или малко по-надолу, докато четете нещо на екрана. Избягвайте да държите телефона в скута си или под нивото на гърдите.
 • Опитайте да използвате и други пръсти освен палеца, когато пишете съобщения или мейли. Вместо да използвате телефона с една ръка, поставете го на равна повърхност или опитайте да пишете с едната ръка и да го държите с другата, когато е възможно.
 • Когато пишете с палец, старайте се да използвате възглавничката, вместо да огъвате пръста.
 • Дръжте китките в удобна и неутрална позиция.
 • Намалете до минимум напрежението в китките и пръстите, докато използвате устройството. Поддържайте максимално изправена стойка.
 • Избягвайте да навеждата главата си напред за продължително време, тъй като тази поза нарушава естествената извивка на шийните прешлени и позицията на раменната става.
 • Не поставяйте смарт устройството в позиция, която налага завъртане на шията.
 • Пишете по-кратки съобщения и използвайте софтуер за превръщане на глас в текст. Колкото повече клавиши натискате, толкова повече засилвате умората в пръстите и китките.
 • Когато пишене на телефон със сензорен екран, поставете устройството във вертикална позиция. Това ще намали разстоянието за достигане на пръста до повърхността.
 • Не използвайте мобилни телефони и таблети за продължителна работа.
 • Ограничете времето за писане до 10-15 минути. Правете кратки почивки (поне по 2-3 минути) на всеки 15 минути. Превключете телефона на тих режим, за да е сигурно, че почивката ви няма да бъде прекъсната.

*Информацията на нашия уебсайт няма за цел да предоставя насоки за диагностика и лечение. Не правете никакви диагностични и терапевтични процедури, преди да се консултирате с Вашия лекар. Статиите съдържат информация за терапевтични здравни услуги в Acıbadem Healthcare Group.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search