» 10 начина за предпазване от рак
<strong>10 </strong><strong>начина за предпазване от рак</strong><strong></strong>

10 начина за предпазване от рак

Благодарение на напредъка в медицината и технологиите, човечеството продължава да се бори с рака. И макар че броят на хората, диагностицирани с рак се увеличава, преживяемостта също се повишава.

Избягвайте цигари и алкохол, за да се предпазите от рак

Всяка година около 200 000 души в Турция се диагностицират с рак. Смята се, че през следващите две до три десетилетия един на всеки двама ще развива онкологично заболяване. Ето защо се налага да се поставят по-високи стандарти за борба с рака. Най-простият начин е да се предотврати развитието за болестта. Мерките за предпазване от рак включват 10 съвета за по-здравословен живот.

1- Не пушете.

Тютюнопушенето е един от основните причинители на рак. Научните изследвания показват, че 90% от случаите на рак на белия дроб се причиняват от тютюнопушене. Пушенето причинява и други ракови заболявания: рак на главата и шията, рак на хранопровода, рак на пикочния мехур и др. Рискът е правопропорционален на започването на тютюнопушене в ранна възраст, броя на изпушените цигари на ден и времето, изминало от първото пушене. Освен това, дълбокото вдишване на дима също увеличава риска от рак. За предотвратяване на онкологични заболявания, свързани с тютюнопушенето, най-правилният подход е изобщо да не започвате да пушите или да откажете цигарите, ако вече сте пушач. Рискът постепенно намалява след отказване на цигарите и в рамките на 10 до 15 години се доближава до тези, които никога не са пушили.

2- Вървете пеш и карайте колело.

Редовните упражнения помагат за поддържане на оптимално телесно тегло и понижаване на холестерола, намаляват риска от сърдечен удар и предотвратяват хипергликемия. Поддържането на здравословно телесно тегло може да намали риска от рак, причинен от затлъстяване. Проучванията показват, че упражненията предотвратяват рак и независимо от телесното тегло. Затова упражненията за един час в два до три дни от седмицата или упражненията за половин час у дома пет дни в седмицата са изключително полезни. Упражнението може да бъде и дейност, която харесвате (плуване, колоездене, тенис и т.н.).

3- Не консумирайте алкохол.

Научните изследвания показват, че приемът на алкохол повишава риска най-вече от рак на главата и шията, рак на хранопровода, рак на панкреаса, рак на гърдата, цироза и рак на черния дроб. Честотата и количеството консумиран алкохол на ден са правопропорционални на риска от развитие на рак.

4- Поддържайте оптимално тегло.

Поддържането на оптималното телесно тегло е важно не само за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, но и за борба с рака. Наднормено тегло и затлъстяване могат да увеличат риска от рак на гърдата, яйчниците, матката, панкреаса и дебелото черво. От друга страна, оптималното телесно тегло изисква начин на хранене, богат на зеленчуци, зърнени и бобови растения, както и физически активен живот.

5- Внимавайте с излагането на слънце и радиация!

Излагането на ултравиолетови лъчи увеличава риска от рак на кожата. Опасни са по-специално излагането на слънце, когато слънчевите лъчи достигат земята под вертикален ъгъл, както и дългосрочното излагане на ултравиолетови лъчи с козметични цели (напр. солариум). Носете дрехи с дълги ръкави и използвайте чадър и слънцезащитен крем за защита възможно най-дълго, когато слънчевите лъчи падат под вертикален ъгъл. Понякога излагането на радиация може да се използва с терапевтични цели или се дължи на фактори на околната среда (емисия на радон от почвата). Имайте предвид, че при терапевтични процедури облъчената част от тялото е изложена на риск. Например хора, преминали лъчетерапия на щитовидна жлеза или гърди, трябва внимателно да проследяват тези органи за развитие на рак впоследствие.

6- Яжте свежи, сезонни плодове и зеленчуци.

При производството на плодове и зеленчуци извън обичайния им сезон се използват повече хормонални добавки и химикали. Освен това, сезонните зеленчуци и плодове имат по-високи хранителни стойности. Така например, количеството ликопен е по-високо в доматите, произведени в типичния за тях сезон. Ето защо е важно да се консумират сезонни зеленчуци и плодове. Хранителните стойности на зеленчуците и плодовете, събрани и замразени през сезона, също са приемливи.

7- Избягвайте обработени храни.

Важно е да се консумират колкото е възможно повече пресни храни. Храните се обработват по определени начини, за да се удължи срокът на годност. Пестицидите, прилагани върху зеленчуци, плодове и месни продукти за унищожаване на насекоми и гъби, също могат да увеличат риска от рак. Полихлорираните бифенили в преработените рибни продукти и натриевият бензоат, използван в други хранителни продукти, могат да повишат риска от развитие на рак. Потребителите често се предупреждават, че преработените месни продукти (наденица, салам, колбаси и консерви) могат да бъдат вредни.

8- Барбекюто не е здравословно.

Хранене богато на месо е сериозен рисков фактор не само за развитие на сърдечни заболявания, но и за рак. Особено червеното месо трябва да бъде ограничено до 3-4 порции седмично. Освен това, барбекюто не е подходящ метод за приготвяне на месо. Полицикличните ароматни въглеводороди, които се образуват при готвене на месо на барбекю, повишават риска от рак. Ако барбекюто все пак е предпочитаният ви метод за готвене, внимавайте месото да не прегаря.

9- Пазете се от инфекции!

Проучванията са установили, че някои инфекции могат да предизвикват или да спомогнат за развитие на рак. Хепатит В и С водят до рак на черния дроб. Бактерията хеликобактер пилори може да причини рак на стомаха. Тази бактериална инфекция може да се овладее с антибиотични средства. Човешкият папиломен вирус е рисков фактор за рак на шийката на матката, тумори на аналния канал и рак на главата и шията. Има ваксини, разработени за този вирус, които предлагат значителна защита. В допълнение, някои вируси (херпес) могат да причинят рак на кожата. Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) увеличава риска от левкемия и лимфом, като води до СПИН. Важно е да се знае, че инфекциите, които водят до рак, са или предотвратими, или лечими.

10- Избягвайте химически продукти

Излагането на химикали се увеличава пропорционално на индустриализацията. Азбестът, който преди се е намирал в бялата почва, използвана при строителството на къщи в Анадола, в момента се използва в промишлеността и сградите за звуко- и топлоизолация в градовете. Излагането на това вещество увеличава риска от рак. Веществата (особено диоксините), произвеждани от въглища, дърва и мазут, причиняват рак. Ракът може да се наблюдава по-често при хора, които редовно са изложени на изгорели газове – например тези, които живеят в близост до оживени пътища. Тежките метали (живак, олово и арсен), алуминиевата хартия за печене и фталатите в някои играчки също могат да имат канцерогенни ефекти.

Ерата на имунотерапията в лечението на рак

Имунотерапията е едно от последните и най-важни развития в лечението на рак. Дезактивирането на имунната система е основен фактор за развитието на онкологично заболяване. Имунотерапията помага на имунната система, която е деактивирана от болестта, да се активира и да се бори с раковите клетки. Имунотерапията има по-малко странични ефекти в сравнение с конвенционалната химиотерапия и обикновено се понася по-добре от пациентите. Резултати от проучванията показват, че подсилената имунна система може да бъде ефективна при почти всички видове рак. Имунотерапията вече е включена в стандартния протокол за лечение на някои видове рак (рак на белия дроб, меланом, тумори на пикочния мехур, рак на бъбреците), а проучванията върху други видове рак продължават.

*Информацията на нашия уебсайт няма за цел да предоставя насоки за диагностика и лечение. Не правете никакви диагностични и терапевтични процедури, преди да се консултирате с Вашия лекар. Статиите съдържат информация за терапевтични здравни услуги в Acıbadem Healthcare Group.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search